prof. dr. sc. Marianne Nikolov, Sveučilište u Pečuhu

Marianne Nikolov profesor je emeritus na Sveučilištu u Pečuhu u Mađarskoj. Prije njezina nedavnoga umirovljenja bila je voditeljica Odsjeka za primijenjenu lingvistiku engleskoga jezika i dugogodišnja voditeljica Doktorske škole lingvistike.

Ranije u svojoj karijeri, prije prelaska u visoko obrazovanje, poučavala je mlađe učenike engleskom jeziku i radila deset godina kao mentorica učiteljima pripravnicima engleskoga jezika kao stranoga jezika. Predaje na nizu kolegija na preddiplomskim, diplomskim i doktorskim studijima, uključujući ulogu individualnih razlika u usvajanju drugoga jezika, metode istraživanja i pisanje doktorskih radnji. Glavna područja njezina istraživanja obuhvaćaju čimbenik dobi i rano učenje jezika, procjenu učenja i procjenu za učenje, poučavanje učitelja i učioničko istraživanje. Objavljuje knjige i radove u različitim recenziranim časopisima uključujući Annual Review of Applied Linguistics, Language Learning, Language Teaching, System, i Language Teaching Research.

Provodi opsežna domaća i manja međunarodna istraživanja, organizira međunarodne projekte i kolokvije na domaćim i međunarodnim skupovima te drži plenarna izlaganja na domaćim i međunarodnim događanjima. Njezinu najnoviju knjigu objavila je izdavačka kuća Springer, a ranija izdanja Peter Lang, Mouton de Gruyter i Multilingual Matters.